Ágyazat

Ágyazat

Az elkészített teherhordó rétegre 0,2-0,4cm szemcsenagyságú zúzalékból vagy homokos kavicsból készítjük el a 3-4cm vastag ágyazatot. Ennek kialakítását megkönnyíti, ha a megfelelő szintmagasságra és a kívánt lejtéssel beállított 3 cm tmérőjű formacsövek közé terítjük az ágyazat anyagát és ezt követően lehúzóléccel lehúzzuk.

Az így elkészített ágyazatot nem kell tömöríteni, azonban arra figyelni kell, hogy a térkő lerakást mindig szélről és magunk felől kezdjük el, így a lehúzott ágyazat nem fog sérülni. Egyszerre kb. 30-50m2 felületet érdemes így kialakítani, és az ágyazat magasság megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a végleges vibráláskor a felület 0,5-1cm-rel megsüllyed.

Az ágyazó anyag nem szabad hogy beszóródjon a hordozórétegbe,mert ez a burkolt felületen eldeformálódások kialakulását okozhatja. Épület körüli járdák kialakítása során előfordulhat, hogy az ágyazat (és a térkő) szintje a lábazat szigetelése fölé kerül.


Ilyen esetben az átnedvesedés elkerülése miatt szükséges a lábazat vagy adott esetben a falazat oldalsó felületének vízzáró - bitumenes lemez vagy kent bitumenes – szigetelése.