A KK Járólapok beépítése

A KK Járólapok beépítése

Előfordulhat, hogy a felhasználási helytől és alkalmazási módtól függően a KK Járólapokat a fent leírt hagyományos (kavics vagy murva) alépítménytől eltérően beton felületre kell beépíteni. Ilyen esetek lehetnek, pl. amikor medenceszegélyeket, teraszt vagy egyéb nagyobb teherbírású felületeket készítünk. Ez esetben többféle műszakilag helyes burkolási eljárás is szóba jöhet:


1.    Flexibilis csemperagasztóval

Első lépés a betonfelületről a szennyeződések eltávolítása, majd pormentesítése. Következő lépés a betonfelület nedvesítése. A nedvesítése úgy végezzük, hogy kerüljük az összefüggő vízfelület kialakulását. A fektetés előtt a járólapok alsó felületét is nedvesíteni kell, annak érdekében, hogy a ragasztó kötéséhez szükséges vizet ne a burkolólap vegye fel. Ezt követően a betonfelületen 5-6db/burkolólap mennyiségű kb. 2cm vastag ragasztópogácsa ágyazatot kell készíteni. Ebbe helyezzük el a járólapokat 4-6 mm fugakialakítással. A lapok síkfekvése vízmértékkel és dolgozóléccel ellenőrizhető, a lapok esetleges igazítása gumikalapáccsal történhet.


2.    Cementes-homok ágyazattal

Ez esetben az aljzat és a járólapok előkészítése az 1.pontban foglaltakkal megegyezik. Ezt követően a betonfelületre kb. 4 cm vastag szárazon kevert és fektetett cementes-homok ágyazat készítendő. Az így elkészített és szintre húzott ágyazatra a járólap kötéséhez 1:1 keverési arányú cementtejet használjunk. A cementtej felhordását követően helyezhetők el a járólapok. A fentiekhez hasonlóan a lapok síkfekvése vízmértékkel és dolgozóléccel ellenőrizhető, a lapok esetleges igazítása gumikalapáccsal történhet.

 

3.    Zúzalék ágyazattal

Ennél a módszernél nem szükséges  a betonfelület durva szennyeződésektől való megtisztításán túl egyéb előkészítés. A járólapot sem kell előnedvesíteni. A zúzalék ágyazat miatt szükséges a burkolatszélek rögzítése. Erre szabadon álló burkolat esetén pl. kerti szegélykövek alkalmazása javasolt. Ilyenkor az ágyazatba kerülő nedvesség eltávozásáról gondoskodni kell. A betonfelületre kb. 4 cm vastagságú 2-5 mm szemnagyságú zúzalék ágyazatot kell készíteni, melyre 6 mm fugatávolsággal fektethető a járólap. A lapok síkfekvése ez esetben is vízmértékkel és dolgozóléccel ellenőrizhető, a lapok esetleges igazítása gumikalapáccsal történhet.


Az ágyazat kialakítása szerint különböző fugázási módszerek alkalmazása javasolt. Az első két eljárás során nedves fugázás, míg a zúzalékágyazatba való fektetés esetén száraz fugázást alkalmazzunk.


1.Nedves fugázás

 

A nedves fugázás esetén tartsuk be az alábbi technológiai időket: flexibilis ragasztópogácsás eljárás esetén a burkolás után 2-3 nap, míg cementes-homok ágyazat készítése esetén a burkolást követő 2-3 hét. Fugázási munka csak optimális időjárási viszonyok között végezhető (kerüljük az esős, ill. a nagyon meleg időben történő fugázást)!A fugaanyag használata során tartsuk be a gyártó előírásait. A felületi foltosodás elkerülése érdekében a fugázó anyagnak a hézagokba való bedolgozása során használjunk megfelelő injektáló szerszámot. Kb. 30 perc után burkolókanállal a felesleges fugaanyagot távolítsuk el a lapokról. A fuga profilkialakításához használjunk tiszta, bő vízben gyakran átitatott szivacsot. Ennek során a még fennmaradó, felesleges kötésnek indult fugaanyag is eltávolítható. A burkolt felület első tisztítása legalább 24 óra múlva végezhető el.

2.Száraz fugázás

 

Száraz fugázást a fugázóhomokkal kevert műgyantabázisú fugaadalékkal végezzük. Fugázási munka ez esetben is csak optimális időjárási viszonyok között végezhető (kerüljük az esős, ill. a nagyon meleg időben történő fugázást)! A fugázóadalék keverésénél a gyártó előírásait tartsuk be!A bekevert anyagot burkolókanál segítségével lehet a fugákba tömni. Ezt a munkát a teljes tömítettség érdekében fugavassal segíthetjük. Ezt követően a burkolt felületen maradt felesleges fugaanyag sepréssel  eltávolítható. Ezt követően a fugavassal a fuga végleges  profilja kialakítható. Az így fugázott felület a fugaanyag kötéséig (de legalább 2 napig) nem terhelhető és az időjárás hatásaitól (erős napsütés, eső) megvédendő. Az esetlegesen maradó fugaanyag ez után sepréssel eltávolítható.